30.08. smo se uputili Snigoljubac i ja na Kamešnicu priko Sinja. Evo karta zbog predodžbe:
Zimi je ovo čest prizor iz Splita:
http://img65.imageshack.us/img65/2143/ma11tt.jpg
A kada zapuše bure onda to ovako izgleda: (kapa na Kamešnici se vidi i s mora i stvori se prije nego što zapuše u Splitu i na moru pa je dobar predznak vremena)
Antiša i «terenac»:
Evo nas u Dugopolju, Kamešnica je sve bliža
Prolazimo Sinj, idemo prema sjeveru i ovo su zadnji metri asfalta:
Iako se radi i DRŽAVNOJ cesti, to je prije bio i službeni put za Livno, makadam je u očajnom stanju. Samayama, rekli bi Japanci. Jedan golf je bio isprid nas.
Penjemo se na Kamešnicu, pogled prema jugu
Blizu granice ima nekoliko kuća di smo susreli jednog dida koji ima dosta životinja, ovo su krave
Mislim da danima nije niskim pričao, jedva smo pobigli!!
Granica u stilu nekog brda u Iranu. Pazite scene. Dolazimo do granice, tamo stoji jedna kućica i primitivna rampa. Graničar se mora dozvati! Dolazi do nas, gleda nas, vidi aparate i opremu, i pita nas da šta radimo tu. Mi mu kažemo da se bavimo meteorologijom pa idemo slikavati. A on će nam: JESTE VI ONI IZ NOVINA?! Umrli smo od smija. Kaže da je mislija da će se Kamešnica zabilit, ali samo je pada snig toga jutra. Eto di su nas pripoznali!!!
Snigoljubac i kapa na Kamešnici
na 1200m smo, vani je 8°C i lipo se smrzajemo najakoj buri:
Prolazimo granicu RH i BIH, ovo je restoran blizu vrha, bosanski
Jedan od vrhova Kamešnice u i kapa iz profila
Vidi se more i jedan otok, vjerojatno Brač
A vidi se i peručko jezero smješteno između Svilaje i Dinare
Upućujemo još više, sad nas već opkoljuju lokalni pasi koji čuvaju stada, to jednostavno morate doživit!!
Srušena kuća
Malo krajolika
Doli smo do najviše točke kuda cesta ide, nismo htjeli nizbrdo. Nažalost od toga mjesta nema pogleda prema BIH. Nakon šetnje uputili smo se nazad. Opet prolazimo kod onih pasa koji su žestoki!
Ovo je granica, bosanska postaja (ista je i naša) !
Pogled prema jugu, Omiška dinara i Biokovo
Sinjsko polje i okolica, rijeka Cetina
Ovo je najbolji pogled na Mosor koji postoji, skoro od početka do kraja! Tu se zapravo vidi koliko je debela Dalmacija (Hrvatska) jer ispod Mosora 2km je more.
I dok mi muku mučimo sa putem, ne znam zašto smo se sitili Nive!
Ovuda se još moramo spustiti prije povratka na asfalt. Inače bila bi milina kada bi se ovaj, inače dobar put, asfaltirao, od splita do vrha Dinare relativno brzo bi se moglo stić!
Sišli smo sa Kamešnice, ovo je Cetina kod Sinjskog Obrovca
Za kraj jedna panoramska